top of page

Зовнішній контроль якості

Результати лабораторних досліджень є вирішальним чинником прийняття рішень для 60-70% постановок діагнозів. Як наслідок, якість лабораторної роботи є надзвичайно важливою для забезпечення правильного діагнозу та призначення пацієнтам відповідного лікування. Якщо лабораторії помиляються, виникають затримки, збільшуються витрати, пацієнта некоректно діагностують і життя піддаються ризику.


Стандарт ISO 15189 ставить перед лабораторією завдання планування та проведення контролю якості, як внутрішнього, так і зовнішнього.


Зовнішній контроль якості лабораторних досліджень – це контроль порівнянності результатів, отриманих в декількох лабораторій на одному і тому ж контрольному матеріалі одним і тим же методом або методами, що дають статичну достовірність збіжності результатів.


У зовнішньому контролі якості беруть участь не менше 20 лабораторій.


Що дає зовнішній контроль якості?

  • Можливість порівняти якість роботи всіх лабораторій, які беруть участь в дослідженні;

  • Виявити систематичні, випадкові та істотні помилки в результатах контрольних визначень;

  • Оцінити якість використаних методів дослідження, обладнання та реактивів;

  • Можливість порівняти якість своєї роботи з результатами інших лабораторій.

Участь в міжнародному контролі якості має велике значення для підтримки стабільної роботи лабораторії, адже дозволяє бути впевненим у достовірності лабораторних досліджень. А наявність у лабораторії міжнародно визнаних сертифікатів про проходження таких програм контролю дозволяють пацієнтам почуватися більш впевнено щодо точності одержаних результатів.


Програми зовнішнього контролю якості RIQAS від топового британського виробника Randox переглядайте за посиланням: ataksyt.com.ua/riqasrandox


Велику статтю про контроль якості читайте на сайті журналу «Лабораторна справа» за посиланням: e.labsprava.com.ua


Comments


bottom of page